W każdej kuchni, w której się gotuje, a nie tylko odgrzewa gotowce, musi być patelnia.
Obok garnków, noży i innych przyborów jest królową przyrządzania domowych posiłków. Choć wypierana przez grille, szybkowary, piekarniki i urządzenia do zdrowszego gotowania, w dalszym ciągu jest niezastąpiona.
Dzisiejsze patelnie, choć wyglądem tak bardzo się nie różnią, to jednak w niczym nie przypominają swoich poprzedniczek, patelni naszych babć. Nie wymagają stosowania dużej ilości tłuszczu (niektóre prawie wcale go nie potrzebują) i nie dopuszczają do przypalenia potraw.
Może właśnie dzięki temu, w dobie stawiania na zdrowe odżywianie, patelnie w dalszym ciągu są w każdym domu i cieszą się niesłabnącą popularnością.
Wybór idealnej patelni, dopasowanej do wszystkich potrzeb domowników, nie jest tak prosty, jakby mogło się wydawać. Nie dość, że nie łatwo wybrać spośród kształtów, wielkości czy specjalnych dodatków, to przede wszystkim należy się zastanowić, z jakiego materiału nasza patelnia powinna być zrobiona oraz jaką posiada powłokę.
Podział patelni ze względu na materiał, z którego zostały zrobione:
Podział patelni ze względu na powłokę, którą posiadają:
Podział patelni ze względu na przeznaczenie:
- patelnia do jajek sadzonych i placków,
- patelnia grillowa,
- patelnia do naleśników,
- patelnia głęboka do dań azjatyckich – wok,
- patelnia do ryb,
- patelnia do paelli,
- patelnia do serwowania,
- patelnia elektryczna.
1. Podział patelni ze względu na materiał, z którego zostały zrobione:
Patelnia aluminiowa
Lekka i tania. Dlatego popularna i ceniona.
Jest również dość odporna. Niestety nie można jej zbyt mocno nagrzewać i nie należy do najzdrowszych.
Może być pokryta powłoką i wtedy nabiera cech dla niej charakterystycznych.
Chcesz się dowiedzieć więcej o patelni aluminiowej, zobacz tutaj.
Patelnia stalowa
Bardzo odporna, może służyć przez wiele lat.
Wymaga zahartowania i używania większej ilości tłuszczu. Może posiadać powłokę, ale nie musi.
Świetnie nadaje się do przygotowania dobrze wysmażonego mięsa.
Przed rozpoczęciem smażenia należy ją nagrzać.
Chcesz się dowiedzieć więcej o patelni stalowej, zobacz tutaj.
Patelnia żeliwna
Bardzo ciężka i droga. Jednocześnie bezpieczna dla zdrowia, ponieważ wykonana z naturalnych materiałów.
Doskonała do duszenia i może być używana w piekarniku.
Wymaga większej ilości tłuszczu i jest odporna na wysokie temperatury.
Chcesz się dowiedzieć więcej o patelni żeliwnej, zobacz tutaj.
Patelnia miedziana
Elegancka i piękna patelnia, która będzie ozdobą kuchni.
Niestety droga, a jej używanie wymaga doświadczenia i umiejętności. Doskonała, gdy przyrządzane danie wymaga precyzji.
Jest bezpieczna dla zdrowia, ponieważ ma zwykle stalową powłokę wewnętrzną
Chcesz się dowiedzieć więcej o patelni miedzianej, zobacz tutaj.
Patelnia szklana
Stanowi nowość na rynku i nie jest zbyt popularna, a szkoda, ponieważ ma wiele zalet związanych ze zdrowiem.
Polecana dla alergików, osób starszych i dzieci.
Można jej używać w piekarniku, myć w zmywarce, ale nie nadaje się do kuchenek indukcyjnych.
Chcesz się dowiedzieć więcej o patelni szklanej, zobacz tutaj.
2. Podział patelni ze względu na powłokę, którą posiadają:
Patelnia teflonowa
Niedrogie i uniwersalne. Do smażenia na tym modelu można używać bardzo małej ilości tłuszczu.
Nie nadaje się do mycia w zmywarce i ma sporo wymagań dotyczących mieszania czy dotykania jej różnymi kuchennymi akcesoriami.
Nie należy jej używać po uszkodzeniu warstwy teflonu.
Chcesz się dowiedzieć więcej o patelni z powłoką teflonową, zobacz tutaj.
Patelnia ceramiczna
Dość odporna na uszkodzenia i bardziej wytrzymała od teflonowej, ale również ma pewne wymagania podczas używania.
Jest bezpieczna dla zdrowia i do smażenia nie trzeba używać dużo tłuszczu.
Nie nadaje się do zmywarki, ale jej czyszczenie nie sprawia problemów.
Chcesz się dowiedzieć więcej o patelni z powłoką ceramiczną, zobacz tutaj.
Patelnia tytanowa
Wytrzymała i odporna, ale dość droga.
Można na niej smażyć przy zastosowaniu bardzo małej ilości tłuszczu. Można też stosować wysokie temperatury smażenia.
Jako jedna z niewielu nadaje się do mycia w zmywarce.
Chcesz się dowiedzieć więcej o patelni tytanowej, zobacz tutaj.
Patelnia kamienna (granitowa, marmurowa)
Odporna na zarysowania i uszkodzenia.
Można na niej smażyć w bardzo małej ilości tłuszczu.
Nie ma wymagań co do używanych akcesoriów podczas gotowania.
Jest dość ciężka, a jej ciężar zależy od grubości dna. Jest przyjazna dla zdrowia i niektóre modele nadają się do piekarnika.
Chcesz się dowiedzieć więcej o patelni z powłoką kamienną, zobacz tutaj.
Patelnia emaliowana
Bezpieczna dla zdrowia, ale wymaga zastosowania większej ilości tłuszczu do smażenia.
Nie jest odporna i należy po niej operować silikonowymi lub drewnianymi przyporami kuchennymi
Chcesz się dowiedzieć więcej o patelni z powłoką emaliowaną, zobacz tutaj.
3. Podział patelni ze względu na przeznaczenie:
Patelnia do jajek sadzonych i placków
Posiadająca zagłębienia, dzięki którym jajka lub placki uzyskają idealnie okrągły kształt, staną się serduszkami lub kwiatkami.
Świetna do przygotowywania potraw dla dzieci i eleganckiego śniadania.
Chcesz się dowiedzieć więcej o patelni do jajek sadzonych i placków, zobacz tutaj.
Patelnia grillowa
Miłośnikom grilla pozwala się nim cieszyć przez cały rok, niezależnie od pogody.
Oddziela tłuszcz od potraw, dzięki czemu są zdrowsze i smaczne.
Jest wiele rodzajów patelni grillowych: może być pokryta powłoką non-stick, wykonana z naturalnych materiałów, tańsza lub droższa.
Chcesz się dowiedzieć więcej o patelni grillowej, zobacz tutaj.
Patelnia do naleśników
Okrągła i płaska. Dzięki niskim krawędziom naleśnika można łatwo i szybko przerzucić z jednej strony na drugą.
Zwykle pokryta teflonem lub inną, nieprzywierającą powłoką.
Jest z aluminium lub innego, lekkiego materiału, co pozwala na operowanie nią jedną ręką.
Chcesz się dowiedzieć więcej o patelni do naleśników, zobacz tutaj.
Palenia głęboka do dań azjatyckich – wok
Zwykle stalowa, ceramiczna lub żeliwna w kształcie stożka ze spłaszczonym dnem.
Jest doskonała do przyrządzania dań azjatyckich z owoców morza, mięsa, warzyw i ryżu.
Świetnie rozprowadza ciepło i jednocześnie można na niej przygotowywać wieloskładnikowe jedzenie o różnym stopniu wysmażenia.
Chcesz się dowiedzieć więcej o patelni do dań azjatyckich, zobacz tutaj.
Patelnia do ryb
Ma charakterystyczny, owalny kształt. Można na niej zmieścić i usmażyć rybę w całości.
Może być zrobiona z różnych materiałów i posiadać różnego rodzaju powłoki.
Dla miłośników ryby z grilla doskonałym pomysłem jest wydłużona z jednego boku patelnia grillowa.
Chcesz się dowiedzieć więcej o patelni do ryb, zobacz tutaj.
Patelnia elektryczna
Bardziej urządzenie do gotowania niż patelnia.
Nie tylko smaży, ale również dusi, gotuje, piecze i podgrzewa danie.
Świetne rozwiązanie do wzięcia na wakacje, gdy chcemy sami przyrządzać posiłki, a brak jest dostępu do źródła ciepła.
Chcesz się dowiedzieć więcej o patelni elektrycznej, zobacz tutaj.