Jaka patelnia do paelli. Dlaczego warto kupić specjalną patelnię do paelli.

Jaka patelnia do paelli.

Pyszne i zdrowe, hiszpańskie danie, gości na wielu polskich stołach. Jest wspaniałe, ponieważ w jednym garnku mieści się cały obiad, dla całej rodziny i w dodatku jest różnorodny. Paella może być z owocami morza, z mięsem lub wegetariańska. Może też łączyć te składniki. Jednym słowem dla każdego znajdzie się jej odpowiednia odmiana.

Żeby paella była rzeczywiście smaczna i przyrządzona w charakterystyczny dla tej potrawy sposób (koniecznie ze soccarat , czyli skorupką z przypieczonego ryżu na dnie) niezbędne jest zaopatrzenie się w odpowiednie narzędzie.

Do paelli potrzebna jest dość duża patelnia o grubym dnie i wyższych bokach. Powinna posiadać dwa uchwyty po obu stronach, ponieważ, ze względu na wielowarstwowe dno, będzie ciężka.

W Hiszpanii można się spotkać z twierdzeniem, że do każdego rodzaju paelli jest potrzebna inna patelnia, ale nie wpadajmy w przesadę. Do przyrządzenia domowego obiadu z pewnością wystarczy jedna.

Wielkość patelni do paelli.

Jest oczywiście uzależniona od tego, dla ilu osób będzie przeznaczona. Jeśli dla jednej lub dwóch, naczynie nie musi być bardzo duże. Dla większej rodziny – większe W sklepach można znaleźć patelnie do paelli o średnicy nawet 46 cm. Należy pamiętać, że składników w paelli jest sporo, w jednym garnku musi się zmieścić wszystko, co składa się na obiad. Poza tym musi być jeszcze miejsce na mieszanie.

Dlatego do paelli polecane są patelnie powyżej 28 cm średnicy, a w przypadku większej rodziny przygotowywanie potrawy w dwóch naczyniach jednocześnie (dzięki temu można przygotować paelle z różnymi składnikami).

Dno patelni do paelli

Koniecznie musi być grube. Inaczej ryż się od razu przypali zamiast ugotować i dopiero utworzyć na dnie skorupkę. Grube dno dłużej utrzymuje ciepło, a więc podana w takim naczyniu paella nie wystygnie od razu.

Powłoka i materiał, z którego jest wykonana patelnia do paelli

Patelnie do paelli przyrządzanych w plenerze, na otwartym ogniu były stalowe i pozbawione powłoki. Na nasze domowe potrzeby patelnia stalowa jest również doskonałym wyborem, ale wyposażenie jej w nieprzywierającą powłokę może dla wielu osób być niezwykle poręczne. W takim przypadku zdecydowanie łatwiej jest patelnię wyczyścić. Niestety pozbawimy się tego, co w klasycznie przyrządzonej paelli jest bardzo ważne i dla niektórych najsmaczniejsze – ryżowej skorupki na dnie naczynia. Coś za coś!

Do przyrządzania paelli można wykorzystać też patelnię żeliwną. Poprawi i podkreśli smak potrawy, choć może być nieco droższa. W tym przypadku dobrze jest poszukać patelni o nazwie żeliwny talerz do serwowania.

Boki patelni do paelli

Nie należy ich lekceważyć ze względu na charakter dania i to, że składników w nim jest sporo, a jednym z nich jest bulion. Już choćby ze względu na jego obecność boki patelni muszą być wyższe. Na początku gotowania paelli składniki muszą być mieszane i to również wymusza podwyższenie patelni. Nie warto inwestować w naczynie, z którego po dodaniu ryżu, potrawa zacznie uciekać.

Inne zastosowanie patelni do paelli

Kupowanie specjalnej patelni do paelli, szczególnie jeśli brak nam pewności, że to danie będzie częstym gościem na naszym stole, może się wydać przesadą i zbytecznym wydatkiem. Okazuje się jednak, że wcale tak nie musi być. Patelnia do paelli jest bowiem dość uniwersalnym naczyniem. Z powodzeniem można na niej przyrządzić wiele innych, jednogarnkowych potraw. Risotto lub danie na bazie makaronu doskonale będzie się „czuło” na takim modelu patelni. Dlatego nie ma obawy, zawsze znajdzie się dla niej zastosowanie, nawet jeśli paella w domowym wykonaniu, nie przypadnie do gustu rodzinie.

Zwróć uwagę na estetykę

Paella jest pięknym i kolorowym daniem. Przed podaniem na stół nie wykładamy jej na półmisek. Paellę można (a nawet należy) podać w naczyniu, w którym została przygotowana. Dlatego ważny jest wygląd patelni. Jeśli zamierzasz przygotowywać potrawę dla gości, zainwestuj w nieco bardziej elegancki model.

Paella jest daniem bardzo różnorodnym. Podobnie jak nasz, polski bigos jest w każdym prawie domu przyrządzany nieco inaczej, paella może być tworzona z różnych składników, dodawanych w różnych ilościach i kolejności. Zawsze jednak znajdziemy w niej ryż i szafran, a podsmażona będzie na patelni z grubym dnem i dwoma uchwytami.

Zobacz także