Patelnia żeliwna

Patelnia żeliwna

Bardzo trwała, solidna i w całości wykonana z naturalnych materiałów. Jedzenie przyrządzone na patelni żeliwnej smakuje o wiele lepiej niż na każdej innej. Długo się nagrzewa, ale również długo utrzymuje ciepło. Jest dostosowana do płyt indukcyjnych i może być wykorzystana do piekarnika. Świetnie się sprawdza jako naczynie do serwowania gorącej potrawy prosto na stół.

Wiele osób docenia patelnię żeliwną za to, że podkreśla smak potraw i pozwala na ich przyrządzanie w bardzo wysokich temperaturach. Dodatkowo nie przypala i równomiernie się nagrzewa, jest wprost stworzona do duszenia.

Żeliwo jest naturalnym materiałem, więc patelnia jest w pełni bezpieczna dla zdrowia. Wymaga niestety użycia większej ilości tłuszczu, chyba że jest pokryta powłoką zapewniającą nieprzywieranie.

Jak zadbać o patelnię żeliwną?

Patelnia żeliwna wymaga wstępnego przygotowania. Zwykle po zakupie, przed pierwszym użyciem należy ją przetrzeć tłuszczem, aby zamknąć kanaliki w żeliwie. Nie jest wrażliwa na uszkodzenia, można w czasie smażenia używać każdego rodzaju przyrządów kuchennych (w tym metalowych). Należy natomiast bardzo uważać na stłuczenia i uderzenia. Jest to dość krucha patelnia i do tego porowata, dlatego ciężko się ją czyści.

Patelnia żeliwna nie może być pozostawiona do wyschnięcia, ponieważ rdzewieje. Należy ją po umyciu dokładnie wytrzeć, a nawet dobrze jest przetrzeć tłuszczem.

O tym, jak dbać o swoją patelnię (nie tylko żeliwną) możesz przeczytać: Jak czyścić i dbać o patelnię.

Najważniejsze wady patelni żeliwnej

Wadą tego modelu patelni jest jej ciężar oraz cena. Są to jedne z najdroższych patelni i najcięższe. Nie powinny również być myte w zmywarkach (jest to cena, jaką należy zapłacić za naturalny i niewyrządzający szkody zdrowiu materiał).

Żeliwna patelnia grillowa

Żeliwo jest wyśmienite, kiedy zostanie użyte do stworzenia patelni grillowej. Doskonale podkreśla smak grillowanych warzyw i mięs. Każda potrawa, która zostanie przygotowana na żeliwnej patelni, zyska dodatkowe walory smakowe, a grillowanych dań dotyczy to w szczególności.

Dzięki rowkom umieszczonym na dnie, tłuszcz niezbędny do smażenia, nie będzie się w stykał z potrawą w tak dużym stopniu jak w przypadku patelni uniwersalnej. Mniej kaloryczną potrawę zyskamy też za sprawą dziobków, które umieszczane są na bokach patelni grillowych. Pozwalają one na łatwe odlanie zbędnego tłuszczu (tego dodanego i wytopionego z mięsa).

Czasem żeliwna patelnia grillowa jest wyposażona w nieprzywierającą powłokę. Zyskujemy w ten sposób możliwość smażenia z dodatkiem zaledwie odrobiny tłuszczu, ale tracimy dodatkowe walory smakowe, które zapewnia żeliwo.

Żeliwna patelnia uniwersalna

Jest niezwykle przydatnym naczyniem, które powinno się znaleźć w każdej kuchni ceniącej sobie smaczne i zdrowe posiłki. Jest to patelnia, na której nie tylko można smażyć, ale również świetnie nadaje się do duszenia oraz podawania potraw na stół. Wiele tego rodzaju patelni jest przystosowanych do zapiekania w piekarniku.

Uniwersalne patelnie żeliwne można kupić w różnych wzorach i wielkościach. Począwszy od maleńkich przeznaczonych do usmażenia jednego steku lub niewielkiej ilości jajecznicy do dużych patelni, o średnicy nawet 30 centymetrów, w których zmieści się obiad dla całej rodziny.

Niektóre uniwersalne, żeliwne patelnie posiadają wysokie brzegi i są wyposażone w pokrywę. Takie modele będą idealne do duszenia czy zrobienia zapiekanki w piekarniku. Inne posiadają bardzo niski brzeg i będą świetnym narzędziem do usmażenia naleśników.

Żeliwna dołkownica

Patelnia wyposażona w 2, 3, 5 lub nawet 7 wgłębień, w których zmieści się odpowiednia ilość placuszków lub jajek sadzonych. Najczęściej można spotkać okrągłe wgłębienia, ale są też serduszka lub gwiazdki. Okrągłe mogą posiadać uśmiechnięte buźki.

Takie modele żeliwnych patelni to nie tylko pięknie przyrządzone śniadanie, ale też doskonała zabawa i kuchenna przygoda dla dzieci. Nawet największy niejadek da się skusić na placek z uśmiechem, który przyrządzi samodzielnie.

O żeliwnej i innych dołkownicach możesz dowiedzieć się więcej we wpisie: Patelnia do jajek sadzonych i placków.

Żeliwna patelnia do serwowania

Patelnie żeliwne dość trudno się nagrzewają i do uzyskania wysokiej temperatury smażenia wymagają nieco czasu, ale za to długo utrzymują ciepło. Z tego powodu doskonale nadają się do serwowania jedzenia na stół. Zadbane i odpowiednio czyszczone naczynie będzie spełniało nie tylko funkcję użytkową, ale też może się stać ozdobą stołu. Tym bardziej że wiele patelni żeliwnych (specjalnie przystosowanych do serwowania) od razu jest wyposażone w dopasowaną deskę, na której się stawia gorące naczynie na stole.

Żeliwne patelnie do serwowania są w różnych kształtach i rozmiarach. Znajdziemy wśród nich modele grillowe i uniwersalne, są również takie, które posiadają piękne, czasem szklane, czasem żeliwne, pokrywy. Można też podawać na takiej patelni rybę, wtedy będzie miała owalny lub prostokątny kształt, żeby zmieścić rybę usmażoną w całości.

Więcej o innych patelnia do serwowania znajdziesz tutaj.

Zalety i wady patelni żeliwnej

Zalety

  • trwała i solidna,
  • odporna na zarysowania i uszkodzenia,
  • wykonana z naturalnych materiałów,
  • bezpieczna dla zdrowia,
  • jedzenie ma doskonały smak,
  • można zapiekać na niej w piekarniku,
  • równomiernie się nagrzewa i trzyma ciepło,
  • nie przypala,
  • może być używana na kuchenkach indukcyjnych, ale musi być to zaznaczone przez producenta.

Wady

  • ciężka i droga,
  • wymaga użycia większej ilości tłuszczu,
  • trzeba ją przygotować do pierwszego użycia,
  • jest krucha więc nieodporna na uderzenia,
  • porowata powierzchnia ciężej się czyści,
  • po myciu musi być wysuszona,
  • nie wolno myć w zmywarkach.

Zobacz także