Patelnia aluminiowa

Patelnia aluminiowa

Patelnia aluminiowa jest bardzo popularna, tania i wygodna. Lekka i szybko oraz równomiernie nagrzewająca się. Stanowi doskonałe narzędzie do smażenia mięsa, ryb lub warzyw. Bardzo często pokrywana teflonową powłoką, dzięki czemu można na niej smażyć prawie bez użycia tłuszczu (a nawet zupełnie go nie używając).

Nie jest zbyt odporna na uszkodzenia, przy używaniu i czyszczeniu należy się z nią ostrożnie obchodzić. Nie powinno się jej myć w zmywarce, jeśli jest pokryta powłoką non-stick inną niż tytanowa.

Szybko traci ciepło i nie powinna być nagrzewana do wyższej temperatury niż 180°, ponieważ może wydzielać szkodliwe związki. W celu uniknięcia tego często bywa porywana teflonem, który może nie najlepiej wpływać na zdrowie, gdy patelnia z jego powłoką nie będzie odpowiednio zadbana. Więcej o bezpieczeństwie teflonowej powłoki znajdziesz tutaj.

Patelnie aluminiowe mogą być używane na wszystkich typach kuchenek. W przypadku indukcyjnych muszą mieć specjalne oznaczenia. O tym, jak rozpoznać, czy patelnia aluminiowa nadaje się na indukcję, przeczytasz: Jaka patelnia na indukcję.

Aluminiowa patelnia z powłoką teflonową

Jest najczęściej spotykana, ponieważ posiada najlepszą cenę i bardzo dobre właściwości antyadhezyjne. Na takiej patelni można przygotować niskokaloryczny i lekkostrawny posiłek. Pozwala na to specyfika teflonowej powłoki: nieprzywierająca i nieprzypalająca.

Można na niej smażyć, nie dodając prawie wcale tłuszczu. Dlaczego „prawie wcale”, a nie wcale? Ponieważ, rezygnując zupełnie z tłuszczu, przygotujemy suchy i pozbawiony walorów smakowych posiłek. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest posmarowanie patelni niewielką ilością zdrowego oleju. Więcej na ten temat znajdziesz: Najlepsza patelnia do smażenia bez tłuszczu.

Ze względu na popularność i atrakcyjną cenę patelnie aluminiowe z powłoką teflonową są bardzo często proponowane przez nieznanych i niesolidnych dostawców. Takie produkty kupowane na bazarach, gdzie nikt nie jest w stanie nic powiedzieć o materiałach, z których powstały i ich pochodzeniu, nie powinny znaleźć się w kuchni, w której dba się o zdrowe posiłki. Tylko odpowiedzialni dostawcy teflonowych produktów mogą zapewnić, że patelnia z tą powłoką spełnia wszystkie wymagania dotyczące bezpieczeństwa. Wszystkiego na temat teflonowej powłoki dowiesz się z: Jak wybrać dobrą patelnię teflonową.

Aluminiowa patelnia z powłoką kamienną

Również często spotykana, ponieważ kamienna (marmurowa lub granitowa) powłoka jest chętnie kładziona na aluminiowym korpusie. Przyczyną tego jest fakt, że taka powłoka jest dość ciężka i położona na lekkim aluminium nie przysparza dodatkowego ciężaru.

Dzięki kamiennej powłoce aluminiowa patelnia staje się stabilniejsza, ale mniej poręczna od opisanej powyżej. Nie można nią tak łatwo operować i na przykład podrzucanie naleśników w powietrzu nie będzie już tak sprawnie przebiegało.

Dużą zaletą kamiennej powłoki są jej właściwości antyadhezyjne i pod tym względem jest porównywalna z teflonową. Jest dobrym wyborem dla osób, które nie są w stanie zaakceptować faktu, że teflon jest zdrowym i nieszkodliwym materiałem, uważających, że tylko naturalna powłoka pozwala na przygotowanie zdrowego posiłku. Te warunki z pewnością spełnia marmurowa i granitowa powłoka.

Więcej o patelniach z powłoką kamienną znajdziesz tutaj.

Aluminiowa patelnia z powłoką tytanową

Jest rzadziej spotykana, a to za sprawą swojej ceny, która jest wyższa niż patelni opisanych powyżej. Za ceną idzie też jakość tej patelni. Jest zdecydowanie bardziej odporna. Tytanowa patelnia to inwestycja na lata. Można ją umyć w zmywarce i można też na niej operować metalowymi sztućcami. Doskonale nadaje się od smażenia w wysokich temperaturach i do duszenia. Posiada świetne właściwości non-stick, a jedzenie na niej przygotowane będzie zdrowe.

Tytan położony na aluminiowym korpusie nie da tak bardzo solidnej patelni, jak w przypadku stalowej, ale z pewnością będzie to naczynie, które przetrwa dużo i długo. Nie będzie też tak długo utrzymywać ciepła jak stalowa patelnia z tytanową powłoką, ale z drugiej strony będzie nieco tańsza.

O patelniach, wyposażonych w tytanową powłokę, możesz przeczytać tutaj.

Aluminiowa patelnia z powłoką ceramiczną

Posiada podobne cechy jak kamienna, ponieważ jest to również powłoka całkowicie naturalna. Nie ma zatem żadnych obiekcji co do zdrowego posiłku przyrządzonego na ceramicznej patelni. Można na niej smażyć przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu, bowiem posiada właściwości non-stick.

Ceramiczna powłoka na aluminiowym korpusie to bardzo poręczne naczynie, które powinno się znaleźć w każdym domu, gdzie się przygotowuje posiłki i dba o ich walory zdrowotne i smakowe. Jest bardzo uniwersalna i łatwa w utrzymaniu, nie przypala jedzenia, zatem nawet jeśli nie nadaj się do zmywarki, to łatwo i szybko można ją wyczyścić ręcznie.

Więcej informacji o ceramicznej powłoce na patelniach znajdziesz tutaj.

Wady i zalety patelni aluminiowej

Zalety

  • szybko i równomiernie nagrzewa się,
  • lekka i poręczna,
  • nieprzywierająca gdy pokryta teflonem,
  • dozwolone używanie we wszystkich kuchenkach.

Wady

  • szybko traci ciepło,
  • nie można jej nagrzewać powyżej 180°,
  • nie nadaje się do mycia w zmywarce gdy jest pokryta teflonem.

Zobacz także