Patelnia teflonowa to najbardziej uniwersalne, popularne i najtańsze narzędzie do smażenia. Jest obecna właściwie w każdym domu i każdym sklepie z gospodarstwem domowym. Jest lekka, nieprzywierająca, szybko i łatwo da się wyczyścić, dość odporna, można na niej smażyć prawie bez użycia tłuszczu, pozwala przyrządzić niskokaloryczne danie i jest higieniczna.
Teflon to tak popularna powłoka, że na rynku można znaleźć właściwie każdy rodzaj patelni nią pokrytych. Są teflonowe patelnie do naleśników, do ryb, woki, dołkownice do jajek i placków, a nawet patelnie grillowe.
Czego można wymagać więcej? Może jeszcze gwarancji, że jedzenie będzie zdrowe pod każdym względem, nie tylko w kontekście dbania o szczupłą sylwetkę.
Patelnie pokryte teflonową powłoką, bezpieczne dla zdrowia, pochodzące ze sprawdzonych źródeł i od sprawdzonych sprzedawców można znaleźć w takich miejscach, jak:
Teflon, a właściwie syntetyczny fluoropolimer PTFE, został opracowany w latach trzydziestych XX wieku przez koncern chemiczny DuPont. To niezwykłe tworzywo, posiadające bardzo mały współczynnik tarcia, początkowo było wykorzystywane do celów wojskowych. Dopiero w latach pięćdziesiątych zostało opatentowane i zyskało nawę handlową – teflon. Od tego momentu datuje się też jego kariera, jako powłoki na patelniach.
Teflon na patelni jest bezpieczny dla zdrowia!
W wielu miejscach, zarówno w sieci, jak i w telewizji czy gazetach o teflonie mówi się różnie. Poczynając od tez, że smażenie na teflonowej patelni jest niezdrowe w ogóle, do opinii o zbyt mocno nagrzanym teflonie wydzielającym niezdrowe związki, na informacjach o niebezpieczeństwach związanych z uszkodzeniami na patelni teflonowej kończąc.
Takie zarzuty nie mają absolutnie podstaw naukowych. Jedynym zastrzeżeniem jest tu pochodzenie patelni, a co za tym idzie, powłoki teflonowej. Kupowane z nieznanych źródeł naczynia, nieposiadające certyfikatów mogą być pokryte czymkolwiek, co przypomina teflon, ale tak naprawdę nim nie jest. Teflonowe patenie powinny posiadać odpowiednie oznaczenia, wtedy jest pewność, że powłoka jest bezpieczna dla zdrowia.
Patelnia z powłoką teflonową jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia i nawet jej nagrzanie do wysokiej temperatury nie zmieni tego faktu. Podczas zwykłego smażenia nie można nawet zbliżyć się do osiągnięcia temperatury, przy której teflon zacznie wydzielać trujące opary.
Teflon nie jest metabolizowany przez człowieka, nie jest też rakotwórczy (co wykazały badania) i nie jest alergenem.
A co z porysowaną powłoką teflonową?
Do patelni teflonowych należy zawsze używać odpowiednich narzędzi. Nie wolno mieszać metalową łyżką lub myć druciakiem. Nie powinno się też zmywać patelni teflonowej w zmywarce. Choć powłoki teflonowe są wciąż udoskonalane i stają się coraz bardziej odporne, to pewne zasady wciąż obowiązują i należy ich przestrzegać, dbając o swoje naczynia.
Mimo takiego postępowania, z biegiem czasu, patelnia teflonowa zaczyna odpryskiwać i łuszczyć się, mogą też pojawić się zarysowania. Nawet jeśli odrobina teflonu dostanie się do jedzenia, nie będzie przez człowieka strawiona, metabolizowana ani wchłonięta, nie stanie się zatem szkodliwa, ponieważ w całości zostanie wydalona.
Zagrożenie, na które zwracają ogromną uwagę przeciwnicy teflonu, jest związane z wydzielaniem się PFOA, czyli kwasu perfluorooktanowego, z uszkodzonej powłoki. Jest on potencjalnie rakotwórczy. Jednak należy zaznaczyć, że PFOA jedynie uczestniczy w procesie produkcyjnym teflonu, a następnie jest odparowywany. Jego zawartość w końcowym produkcie jest znikoma. W dodatku w nowoczesnych powłokach teflonowych jest on zupełnie wyeliminowany z procesu produkcyjnego. Niestety w Chinach jest on wciąż używany, zatem patelnie z nieznanego źródła wciąż mogą stanowić pewne zagrożenie. Nie należy go jednak demonizować, badania dowiodły, że większe zagrożenie ze strony PFOA wynika z kontaktu z dywanami czy tekstyliami.
Podsumowując.
Patelnie pokryte powłoką teflonową pochodzące od sprawdzonych producentów są zdrowe. Nie uczulają, nie zmieniają smaku smażonej żywności, nie są rakotwórcze ani nie wchodzą w reakcje z jedzeniem. Nie mają również wpływu na ludzki organizm. Wymagają jedynie odpowiedniego traktowania i odrobiny uwagi podczas używania i czyszczenia, żeby nie stracić swoich zalet.