Patelnia teflonowa

Patelnia teflonowa

Teflon jest materiałem, którym bardzo chętnie są powlekane patelnie aluminiowe. Pozwala to na stworzenie produktu niedrogiego, bardzo przydatnego i uniwersalnego. Nic zatem dziwnego, że takie patelnie w największej ilości można spotkać w polskich domach.

Teflonowe patelnie są popularne, ponieważ spełniają najwięcej oczekiwań dotyczących tego rodzaju kuchennych akcesoriów. Nie przywiera do nich jedzenie, zatem nie ma konieczności używania dużej ilości tłuszczu. Choć mitem jest twierdzenie, że nie potrzeba go wcale, to z pewnością już kilka kropli rozprowadzone po jej powierzchni jest wystarczające. O smażeniu beztłuszczowym możesz też przeczytać: Najlepsza patelnia do smażenia bez tłuszczu.

Wymagania patelni teflonowej

Teflonowa powłoka ma swoje wymagania i bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie się do korzystania z takiej patelni. Chodzi tu oczywiście o akcesoria, którymi będziemy na niej operować. Pod żadnym pozorem nie wolno używać metalu. Do teflonowej patelni są odpowiednie narzędzia drewniane lub silikonowe: łopatki, widelce, łyżki, które nie uszkodzą powłoki. Najnowsze technologie nie są tak bardzo restrykcyjne pod tym względem i producenci nie zwracają konsumentom tak bardzo uwagi na konieczność korzystania z przyjaznych teflonowi akcesoriów. Powłoki są bardziej odporne i nie tracą swoich właściwości tak szybko jak kiedyś. Pomimo tego dobrze jest przestrzegać tej zasady i wydłużyć żywotność swojej patelni z teflonową powłoką.

Wybór przyborów kuchennych, którymi dotykamy do teflonu, jest tak ważny nie tylko ze względu na zarysowania i wynikającą z nich utratę właściwości non-stick. Należy też pamiętać, że uszkodzona warstwa teflonu będzie źle wpływała na zdrowie, ponieważ zaczyna wydzielać szkodliwe substancje. Więcej na ten temat dowiesz się: Czy patelnia teflonowa jest zdrowa.

Ceny patelni teflonowych

Patelnia teflonowa ma dość niską cenę w porównaniu do innych rodzajów patelni oraz dość duże zróżnicowanie cenowe wewnątrz swojej grupy.

Czym jest to spowodowane?

1. Grubość powłoki teflonowej

Od niej przede wszystkim zależy jaką cenę będzie miała patelnia. Od tego również jest uzależniona żywotność naczynia oraz jego właściwości. Im lepsze materiały, tym większa pewność, że patelnia dłużej posłuży i będzie spełniała wszystkie wymagania dotyczące zdrowego odżywiania.

2. Pochodzenie i producent

W przypadku każdej powłoki ma ogromne znaczenia, a w przypadku teflonowej największe. Jest to powłoka, którą najchętniej wybierają niepewni i niesprawdzeni producenci. Jest niedroga i bardzo rozpowszechniona, najłatwiej stworzyć produkt, który będzie przypominał oryginał, ale nie będzie bezpieczny dla zdrowia.

Więcej o dobrych i polecanych patelniach z teflonową powłoką dowiesz się: Jak wybrać dobrą patelnię teflonową oraz Powłoka non-stick. Wady i zalety powłoki teflonowej, tytanowej, granitowej i marmurowej.

Na jaką kuchenkę patelnia teflonowa

Patelnia teflonowa może być używana na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym również na indukcyjnych. Ważne jest, aby przed zakupem sprawdzić, jakie są zalecenia producenta. Każde naczynie do gotowania, które jest przeznaczone do kuchenek indukcyjnych, posiada specjalne oznaczenia. Ich brak świadczy, że nie należy ryzykować. Więcej na temat stosowanych oznakowań i wytycznych producentów znajdziesz: Jaka patelnia na indukcję

Mycie patelni teflonowej

Jest to lekka i łatwa (a nawet bardzo łatwa) w czyszczeniu patelnia. Chociaż nie wolno jej myć w zmywarce, to często wystarczy ją tylko przetrzeć papierowym ręcznikiem i już jest czysta. Jej mycie ręczne powinno być delikatne, ponieważ nie wolno używać szorstkich materiałów do teflonu, a pod żadnym pozorem nie można jej szorować „druciakiem”.

Niektórzy producenci, oferujący najnowsze modele patelni teflonowych, wyróżniają swoje produkty i zapewniają, że nadają się one do mycia w maszynie. Jeśli są to dostawcy sprawdzeni, to z pewnością tak jest, choć z drugiej strony należy mieć świadomość, że mycie ręczne zapewni Twojej patelni dużo dłuższą żywotność. Więcej o sposobach czyszczenia różnych rodzajów patelni znajdziesz tutaj.

Zalety i wady patelni teflonowej

Zalety

  • można smażyć prawie bez tłuszczu,
  • lekka i poręczna,
  • uniwersalna,
  • tania i wszędzie dostępna,
  • szeroki wybór modeli i wzorów,
  • łatwa w czyszczeniu,
  • dostosowana do kuchenek indukcyjnych.

Wady

  • łatwo ją zarysować,
  • trzeba dodatkowo posiadać akcesoria kuchenne do operowania na niej,
  • podrapana nie nadaje się do użytku bo będzie wydzielać niezdrowe związki,
  • nie wolno myć w zmywarce,
  • na rynku można spotkać wiele modeli bez wymaganych atestów: są tanie ale nie ma pewności co do źródła ich pochodzenia i wpływu na przyrządzane potrawy.

Zobacz także