Jaka patelnia jest najzdrowsza

Jaka patelnia jest najzdrowsza

Na takie pytanie nie można odpowiedzieć jednoznacznie. Nie da się wybrać spośród wielu rodzajów patelni tej jednej, która absolutnie będzie najzdrowsza.

Można jednakże stwierdzić, że najzdrowsza patelnia to taka, która jest wykonana z materiału naturalnego, czyli może to być:

Powyżej wymienione rodzaje patelni, są nie tylko najzdrowsze, ale także bardzo dobrze wpływają na jakość i smak potraw.

Jeszcze nie tak dawno za zdrową patelnię uważano teflonową, ponieważ można na niej smażyć prawie bez tłuszczu (niektórzy uważają, że zupełnie można go pominąć przy smażeniu, ale nie jest to najlepszy pomysł). Okazało się jednak, że nie do końca jest to prawdą, a patelnie pokryte teflonem wcale nie są najlepsze pod względem wpływu na nasze zdrowie.

Teflon, jest bezpieczny pod warunkiem, że powłoka nie zostanie uszkodzona, a patelnia nie będzie nagrzewana powyżej 260 stopni. Nawet niewielkie zarysowanie sprawia, że traci swoje właściwości, zarówno związane z nieprzywieraniem jedzenia, jak i bezpieczeństwem dla zdrowia.

Poza tym ważne jest też, na czym teflon został położony, jeśli pod spodem znajduje się aluminium, patelnia do najzdrowszych nie będzie należała.

Najzdrowsze patelnie

Patelnia żeliwna

Nieprzypadkowo jako pierwszy wymieniony jest model żeliwny. Ta (dość droga palenia) posiada wiele zalet i jako pierwszą należy wymienić fakt, że żeliwo jest w pełni naturalnym materiałem. Dzięki temu każda potrawa będzie zdrowa, nie tylko nie zmieni smaku jedzenia, ale nawet go podkreśli. Warzywa, mięso lub ryba usmażone na żeliwnej patelni smakują zdecydowanie lepiej, niż na każdej innej.

Patelnia żeliwna nie posiada powłoki, nie jest więc narażona na zarysowania i nigdy nie będzie wydzielała toksycznych związków, nawet przy nagrzaniu do bardzo wysokiej temperatury (przeciwnie, jest wręcz stworzona do smażenia w wysokich temperaturach).

Jedynym zastrzeżeniem, które można postawić patelni żeliwnej jeśli chodzi o przyrządzanie zdrowego posiłku, jest konieczność użycia większej ilości tłuszczu. Na tym modelu nie da się smażyć tak jak na patelniach pokrytych powłoką non-stick.

Jest jednak i na to rada. Jeśli wybierzemy patelnię żeliwną grillową, zyskamy naczynie, na którym można przygotować jeszcze zdrowsze jedzenie.

Choć w dalszym ciągu do smażenia na niej trzeba tłuszczu dodać, to karby umieszczone na dnie patelni powodują, że łatwo da się go od potrawy oddzielić.

Dodatkowe „dziobki” umieszczane na bokach patelni grillowej pozwalają na pozbywanie się nadmiaru tłuszczu (na przykład wytopionego z mięsa) z patelni w czasie przygotowywania posiłku. W konsekwencji tego można przygotować zdrową i niskokaloryczną potrawę.

Dlatego na pierwszym miejscu w naszym rankingu najzdrowszych patelni wybieramy: żeliwna grillowa.

Kilka wybranych modeli żeliwnych patelni grillowych znajdziesz poniżej.

Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej, zobacz też: patelnia żeliwna, patelnia grillowa.

Patelnia kamienna

Właściwie patelnia pokryta powłoką marmurową lub granitową. Jest to również materiał naturalny, zatem te modele są całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że można na nich smażyć, właściwie nie dodając tłuszczu. Nieprzywierająca powłoka jest też odporna zarówno na zarysowania jak i na uszkodzenia.

Granitowa lub marmurowa patelnia nie będzie wchodziła w reakcję z żywnością i nie będzie zmieniała smaku potrawy. Dodatkowo może być nagrzewana do wysokiej temperatury i nie wpłynie to na jakość jedzenia pod względem zdrowia.

Te modele również występują w formie patelni grillowej. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą podczas smażenia nie tylko nie dodawać tłuszczu, ale również łatwo pozbyć się jego nadmiaru z mięsa.

Więcej o patelni z powłoką kamienną możesz przeczytać tutaj.

Patelnia ceramiczna

Ceramiczna powłoka to również naturalny materiał, który doskonale nadaje się do przyrządzania zdrowego posiłku. Połączenie minerałów i gliny, które są wypalane w bardzo wysokiej temperaturze.

Dzięki tej powłoce patelnia może być nagrzewana do bardzo wysokiej temperatury, a jej właściwości non-stick pozwalają na smażenie przy użyciu znikomej ilości tłuszczu. Podczas smażenia nie wydzielą się żadne szkodliwe związki, a patelnia jest przyjazna zarówno dla zdrowia, jak i dla środowiska.

Ceramiczna powłoka nie wpływa też niekorzystnie na smak jedzenia i może być stosowana przez alergików.

Ceramiczne patelnie mogą być grillowe, posiadać gładką powierzchnię lub w kształcie plastra miodu, wyposażone w pokrywkę nadają się do duszenia. Mają jeszcze jedną dodatkową zaletę. Są przystępne cenowo.

Więcej o patelni ceramicznej znajdziesz tutaj.

Patelnia szklana

Jest dość nowym i dość drogim modelem. Ma wiele zalet jeśli chodzi o zdrowe posiłki. Polecana dla dzieci, osób starszych i dla alergików. Nie zawiera żadnych szkodliwych związków, które mogłyby w jakikolwiek sposób wpłynąć na zdrowie. Jej podstawową wadą jest cena oraz fakt, ze nie nadaje się do stosowania w kuchenkach indukcyjnych (można natomiast używać jej w piekarniku, a nawet w mikrofalówce).

Patelnia szklana jest przezroczysta, można kontrolować proces przygotowywania posiłku na każdym jego etapie.  Może się wydawać fanaberią, ale dla niektórych osób uczulonych jest zbawieniem.

Więcej o patelni szklanej przeczytasz tutaj.

Inne zdrowe patelnie

Niewątpliwie dużymi zaletami cieszą się patelnie tytanowe. Są prawie niezniszczalne i można na nich smażyć prawie bez użycia tłuszczu. Nie wpływają niekorzystanie na przygotowywany posiłek pod względem zdrowia i są odporne na wysokie temperatury, nie wydzielają też  podczas smażenia szkodliwych związków.

Podobnie patelnia emaliowana, pod względem zdrowotnym jest dobrym wyborem. Emalia, którą jest pokryta powierzchnia tego modelu, nie uwalnia żadnych szkodliwych związków, nawet podczas smażenia w wysokiej temperaturze.

Zobacz także