Patelnia szklana

Patelnia szklana

Jest produktem nowym i jeszcze nie zdobyła popularności swoich konkurentek. Warto na nią zwrócić uwagę szczególnie ze względu na jej dopasowanie do potrzeb alergików. W swoim składzie nie zawiera żadnych substancji, które mogłyby uczulać.

Podobnie jak żeliwna, jest z materiału naturalnego, zatem potrawy przygotowywane na patelni szklanej lepiej smakują. Jej zaletą jest też możliwość ciągłego kontrolowania procesu smażenia (jest przezroczysta!).

Patelnię szklaną można myć w zmywarce, ale nie da się jej używać na indukcyjnych kuchenkach. Można natomiast zapiekać w niej dania w piekarniku, a nawet stosować ją w kuchence mikrofalowej.

Jak to nowy i dość rzadko spotykany produkt, patelnia szklana jest dość droga. Jest też ciężka i wrażliwa na stłuczenia. Nie ma natomiast większych problemów z jej czyszczeniem.

Zalety i wady patelni szklanej

Zalety

  • świetna dla alergików i dzieci,
  • można obserwować proces smażenia z każdej strony,
  • smak potraw jest lepszy, bo materiał, na którym są przyrządzane, jest naturalny,
  • nadaje się do piekarnika i mikrofalówki,
  • można w niej przechowywać jedzenie na przykład w lodówce,
  • nadaje się do zmywarki.

Wady

  • dość droga,
  • nie można stosować w kuchenkach indukcyjnych,
  • nieodporna na stłuczenia,
  • ciężka.

Zobacz także