Jest produktem nowym i jeszcze nie zdobyła popularności swoich konkurentek. Warto na nią zwrócić uwagę szczególnie ze względu na jej dopasowanie do potrzeb alergików. W swoim składzie nie zawiera żadnych substancji, które mogłyby uczulać.
Podobnie jak żeliwna, jest z materiału naturalnego, zatem potrawy przygotowywane na patelni szklanej lepiej smakują. Jej zaletą jest też możliwość ciągłego kontrolowania procesu smażenia (jest przezroczysta!).
Patelnię szklaną można myć w zmywarce, ale nie da się jej używać na indukcyjnych kuchenkach. Można natomiast zapiekać w niej dania w piekarniku, a nawet stosować ją w kuchence mikrofalowej.
Jak to nowy i dość rzadko spotykany produkt, patelnia szklana jest dość droga. Jest też ciężka i wrażliwa na stłuczenia. Nie ma natomiast większych problemów z jej czyszczeniem.
Zalety i wady patelni szklanej
Zalety
- świetna dla alergików i dzieci,
- można obserwować proces smażenia z każdej strony,
- smak potraw jest lepszy, bo materiał, na którym są przyrządzane, jest naturalny,
- nadaje się do piekarnika i mikrofalówki,
- można w niej przechowywać jedzenie na przykład w lodówce,
- nadaje się do zmywarki.
Wady
- dość droga,
- nie można stosować w kuchenkach indukcyjnych,
- nieodporna na stłuczenia,
- ciężka.