Patelnia do ryb

Patelnia do ryb

Chwalona przede wszystkim przez miłośników ryb przyrządzanych w całości. Jest dość szeroka i zaokrąglona lub w kształcie prostokąta z jednym szerokim bokiem. Wyglądem przypomina półmisek. Może być żeliwna, aluminiowa lub stalowa, pokryta nieprzywierającą powłoką, może również być to patelnia grillowa z charakterystycznymi karbami na dnie.

Żeliwna patelnia do ryb

Jej ogromną zaletą jest to, że żeliwo należy do materiałów całkowicie naturalnych, a zatem również zdrowych. Dzięki temu patelnia żeliwna (każda, nie tylko do ryb) dodaje daniu smaku. Poprawia i podkreśla smak usmażonej ryby. Dla znawców nie ma lepszego narzędzia do smażenia.

Patelnia żeliwna, niepokryta nieprzywierającą powłoką, wymaga użycia większej ilości tłuszczu, ale za to można na niej operować każdym widelcem czy łyżką bez obawy o porysowanie. Bardzo dobrze i równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło. Można na niej dusić, nie tylko smażyć. Można też podać rybę na stół na patelni i przez długi czas będzie ona ciepła.

Jeśli wybrać patelnię do ryb żeliwną wyposażoną w pokrywkę oraz z deską do serwowania, otrzymamy wielofunkcyjne narzędzie, które spełni wszystkie powyższe zadania. Jeśli jeszcze będzie posiadała odpowiednią rączkę (nie z drewna i nie ze sztucznego tworzywa), to taka patelnia będzie też nadawała się do zapiekania w piekarniku.

Niektóre patelnie żeliwne, również te do ryb, posiadają na dnie charakterystyczne karby i na bokach dziobki. Są to patelnie grillowe, które pozwalają na odprowadzenie zbędnego tłuszczu, Dzięki karbom nie styka się on rybą, a dzięki dziobkom można łatwo jego nadmiar z patelni usunąć.

Wadą patelni żeliwnej do ryb jest jej ciężar i cena. O ile ta pierwsza wada nie jest zbyt uciążliwa, ponieważ patelnia do ryb nie musi być często podnoszona, o tyle ta druga już ma znaczenie. Pociechą powinno być to, że za dość wygórowaną cenę zyskujemy solidne naczynie, które będzie można używać przez lata. Jest również zdrowe i uniwersalne.

Stalowa patelnia do ryb

Niezniszczalna i zdrowa, ale również wymagająca stosowania większej ilości tłuszczu, o ile nie jest pokryta powłoką antyadhezyjną.

Patelnia ze stali nierdzewnej to naczynie, które na początku (zaraz po zakupie) wymaga pewnych zabiegów (sprawdź Hartownie i wygrzewanie patelni stalowej). Dopiero po ich przeprowadzeniu zyskujemy wspaniałe narzędzie do smażenia ryb.

Podobnie jak żeliwna, nie jest to patelnia dla osób bardzo zwracających uwagę na niskokaloryczne posiłki. Nie ma tu bowiem mowy o rezygnacji z dodawania tłuszczu. Patelnia stalowa bez powłoki non-stick jest niezniszczalna i nie ma obaw o jej zadrapanie, można jej używać również w piekarniku i można też serwować rybę na takiej patelni (o ile zadbamy o jej atrakcyjny wygląd). Niektóre stalowe patelnie do ryb są wręcz do tego stworzone, posiadają bowiem kształt półmiska, zamiast jednej długiej rączki – dwa uchwyty i pokrywę. Jeśli chodzi o cenę, to patelnia stalowa również nie należy do najtańszych, ale jest to zakup na wiele lat. Patelnia stalowa, nawet bardziej niż żeliwna, jest inwestycją na długi czas. Nie ma obaw, że się zniszczy, nawet regularnie myta w zmywarce. Nawet więcej. Patelnia stalowa, jak wino, im starsza, tym lepsza i mniej przypalająca. Jej zastąpienie nowym egzemplarzem zazwyczaj jest pokierowane estetyką, a nie koniecznością

Aluminiowa patelnia do ryb

Jest najtańszym modelem, ale też najmniej trwałym. Jednak posiadają również swoje zalety. Aluminiowa patelnia jest zawsze pokryta powłoką nieprzywierającą, a za tym idzie możliwość smażenia beztłuszczowego.

Trzeba pamiętać, że smażenie beztłuszczowe to nie do końca to, co sugeruje nazwa. Nie należy smażyć ryby na patelni non-stick zupełnie pozbawionej tłuszczu, ponieważ wyjdzie sucha i pozbawiona walorów smakowych. Posmarowanie jej choćby znikomą ilością na przykład oleju daje zdecydowanie lepsze rezultaty. Więcej o nieprzywierających powłokach przeczytasz: Powłoka non-stick. Wady i zalety powłoki teflonowej, tytanowej, ceramicznej, granitowej i marmurowej.

Kolejną, obok ceny, zaletą patelni z aluminiowym korpusem jest jej lekkość. Są to patelnie doskonale przystosowane do delikatnej, kobiecej dłoni.

Wadą tych patelni jest konieczność mycia ręcznego (choć nie jest ono trudne, zobacz Jak czyścić i dbać o patelnię) oraz delikatność. Patelnia aluminiowa nie będzie inwestycją na lata, jak żeliwna czy stalowa. Jest to model, który będzie trzeba zastąpić. Dla lubiących zmiany jest to dobra wiadomość.

Aluminiowa patelnia do ryb może posiadać pokrywę i da się na niej serwować na stół, ale raczej z założeniem, że nie będzie zbyt długo na nim stała, ponieważ nie utrzyma ciepła tak długo jak żeliwna czy stalowa. Użycie jej do zapiekania w piekarniku raczej nie jest możliwe.

Zobacz także