Patelnia ceramiczna

Patelnia ceramiczna

Mówiąc o patelni ceramicznej, należy raczej powiedzieć patelnia z powłoką ceramiczną, ponieważ jej nazwa pochodzi od materiału, którym jest pokryte dno.

Patelnia z ceramiczną powłoką jest dość wytrzymała i odporna na zarysowania. Pod tym względem przewyższa patelnię teflonową. Jest również bardziej przyjazna dla zdrowia, bowiem powierzchnia, którą styka się z żywnością to materiały naturalne (minerały i gliny wypalane w wysokiej temperaturze). W czasie pracy z tym modelem patelni nie wydzielają się żadne szkodliwe związki, a potrawy nie wchodzą w reakcję z powłoką.

Jest to również palenia odporna na wysoką temperaturę, nie znosi jedynie gwałtownych jej zmian.

Na ceramicznej patelni potrawy będą szybko się smażyć i nie „złapią” niepożądanego smaku, pochodzącego od powłoki.

Podobnie jak na teflonowej, na ceramicznej patelni można smażyć przy użyciu znikomej ilości tłuszczu. Jej powierzchnia jest gładka i śliska, dzięki czemu czyszczenie również nie sprawia problemów.

Do „obsługi” ceramicznej patelni jest potrzebne akcesorium takie, jak do teflonowej – silikonowe lub drewniane. Choć jest ona bardziej odporna na zarysowania, to niestety nie lubi metalu i ostrych czyścików. Z tego powodu raczej nie nadaje się do mycia w zmywarce, choć niektórzy producenci dopuszczają taką możliwość.

Patelnia ceramiczna jest doskonałą alternatywą dla teflonowej. Posiada większość jej zalet i eliminuje niektóre ważne wady. Jest odrobinę droższa, ale zdobywa coraz większe grono klientów, dzięki czemu ceny od pewnego czasu spadają.

Uniwersalna patelnia ceramiczna

Najczęściej spotykana i nadająca się do smażenia wielu różnych potraw: mięsa, warzyw, ryb. Można na niej również dusić, ale bywają patelnie lepiej do tego przystosowane. Uniwersalna patelnia ceramiczna ma wiele zalet. Oprócz pewności, że jedzenie na niej przygotowane będzie zdrowe, zyskujemy też niskokaloryczny i lekkostrawny posiłek. Dzieje się tak za sprawą powłoki, na której można smażyć z użyciem znikomej ilości tłuszczu.

Chociaż niektórzy producenci, zachwalając produkt, dopuszczają zupełną rezygnację z dodawania tłuszczu, to należy pamiętać, że taka potrawa nie będzie smaczna. Nie dodając tłuszczu, zyskamy suchą skwarkę zamiast soczystego mięsa. Więcej o smażeniu beztłuszczowym znajdziesz tutaj.

Uniwersalne patelnie z ceramiczną powłoką posiadają różne rozmiary, dzięki czemu można wybrać patelnię przeznaczoną do przygotowywania posiłków dla dużej rodziny lub dla jednej osoby. Są wyposażone w różne dna: gładkie lub o fakturze plastra miodu.

Grillowa patelnia ceramiczna

Niezwykle przydatna dla każdego, kto smak grilla chce zachować również w miesiącach niesprzyjających gotowaniu w plenerze. Dno tej patelni jest wyposażone w rowki, które odprowadzają nadmiar tłuszczu z potrawy. Dodatkowo, na brzegach patelni są umieszczone dziobki, które ułatwiają odlanie zbędnego tłuszczu. Dzięki takiej budowie naczynia zyskujemy zdrowsze i niskokaloryczne danie.

Grillowa patelnia ceramiczna jest bardzo łatwa w czyszczeniu, choć nie każda nadaje się do mycia w zmywarkach (niektórzy producenci dopuszczają mycie maszynowe, inni nie). Za sprawą nieprzywierającej powłoki ceramicznej nawet rowkowane dno nie będzie sprawiało problemów przy ręcznym czyszczeniu. Do tego celu wystarczy w delikatny detergent i gąbka.

Więcej o tym jak dbać o patenie (nie tylko ceramiczne) możesz przeczytać: Jak czyścić i dbać o patelnię

Ceramiczna patelnia do jajek i placków

Inaczej zwana dołkownicą. Bardzo poręczne i przydatne naczynie, dzięki któremu można usmażyć jajka sadzone albo placuszki o idealnym okrągłym kształcie. Są też patelnie wyposażone w dołki z uśmiechniętymi buźkami lub dołki serduszka. Jest to świetne rozwiązanie, gdy trzeba nakarmić małego niejadka.

Ceramiczna patelnia do naleśników

To patelnia dla każdego miłośnika naleśników. Od uniwersalnej różni się wysokością brzegów, które są niższe. Dzięki takiej konstrukcji duże i cienkie placki można z łatwością przewracać na drugą stronę (również w powietrzu!).

Ceramiczna patelnia do naleśników dodatkowo nie pozwoli na przywarcie ciasta do dna i nawet początkujący kucharze będą w stanie przyrządzić doskonałe placki w kilka minut.

O patelniach przeznaczonych do smażenia naleśników (nie tylko ceramicznych) możesz przeczytać tutaj.

Ceramiczny wok

Jest przeznaczony do przyrządzania dań azjatyckich, ale nie tylko. Wiele potraw jednogarnkowych łatwo i szybko można w woku przygotować.

Jest przeznaczony do przyrządzania dań azjatyckich, ale nie tylko. Wiele potraw jednogarnkowych łatwo i szybko można w woku przygotować.

Wok równomiernie rozprowadza ciepło i zwykle jest dużym naczyniem. Dzięki ceramicznej powłoce żaden ze składników nie przypali się, nawet jeśli będzie wysoka temperatura smażenia. Pozwala na przygotowywanie smacznych i zdrowych posiłków, dzięki oszczędnemu dodawaniu tłuszczu oraz naturalnym składnikom powłoki.

Więcej na temat tego, jak zbudowany jest wok i jak wykorzystać jego wszystkie zalety przeczytasz tutaj.

Ceramiczna patelnia do ryb

Jest przeznaczona do smażenia ryb w całości i często również do serwowania ich na stół bez przekładania na półmisek. Jeden bok takiej patelni jest długi, a drugi krótki. Zwykle patelnia przybiera owalny kształt. Czasem dodatkowo posiada deskę, dzięki której bezpiecznie można postawić patelnię na stole.

Dzięki ceramicznej powłoce rybę można przygotować, dodając do smażenia niewielką ilość tłuszczu. Nie będzie się przypalać ani przywierać do patelni. Ryba nie wysuszy się i nie straci walorów smakowych, będzie zdrowym i lekkostrawnym posiłkiem. Zaletą patelni ceramicznej przeznaczonej do ryb (szczególnie większej) jest też możliwość jednoczesnego przygotowania posiłku nawet dla kilku osób.

Zalety i wady patelni ceramicznej

Zalety

  • dość odporna na zarysowania,
  • nieprzywierająca,
  • można smażyć z małą ilością tłuszczu,
  • odporna na wysokie temperatury,
  • bezpieczna dla zdrowia,
  • łatwo się ją czyści,
  • dość tania.

Wady

  • wymaga specjalnego akcesorium silikonowego lub drewnianego,
  • nie można myć w zmywarce.

Zobacz także