Jak wybrać dobrą patelnię ceramiczną

Jak wybrać dobrą patelnię ceramiczną

Patelnie ceramiczne, podobnie jak inne garnki z ceramiczną powłoką, coraz bardziej zdobywają rynek. Nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę ich zalety. Ceramiczna powłoka doskonale konkuruje z teflonową. Przez wielu jest uważana za zdrowszą i z pewnością posiada tę przewagę, że powierzchnia ceramicznej patelni, która styka się z żywnością, jest naturalna. Jest również bardziej odporna od teflonu na zarysowania i uszkodzenia. Więcej o wadach i zaletach tego modelu przeczytasz tutaj.

Patelni ceramicznych jest wiele rodzajów. Każda z nich posiada najważniejszą cechę: nieprzywierającą powłokę, ale dodatkowo może mieć inne funkcjonalności.

W sklepach znajdziemy patelnie ceramiczne:

  • uniwersalne,
  • do placków i jajek sadzonych (tzw. dołkownice),
  • grillowe,
  • do ryb,
  • do dań azjatyckich.

Mogą być mniejsze i większe modele, głębsze i płytsze, wreszcie mogą posiadać w zestawie pokrywę lub jej nie mieć.

Jaka patelnia będzie najlepsza do indywidualnych potrzeb użytkownika?

Przed jej zakupem odpowiedz sobie na kilka pytań:

  1. Dla ilu osób jednocześnie będzie przygotowywane jedzenie
  2. Jakie potrawy zamierzam na ceramicznej patelni przygotowywać
  3. Czy koniecznie chcę swoją patelnię myć w zmywarce
  4. Jaki rodzaj kuchenki posiadam (indukcyjna, gazowa, elektryczna)

Wielkość patelni ceramicznej

Od tego dla ilu osób będzie posiłek przygotowywany, zależy jakiej wielkości patelnię wybierzesz. Mniejsze modele są oczywiście tańsze, ale patelnie z ceramiczną powłoką generalnie należą do niedrogich, więc jest pokusa zakupu większej, choć nie ma takiej potrzeby. Nie jest to najlepszy pomysł. Na przykład jajecznica przygotowana na zbyt dużej patelni w stosunku do ilości jajek, nie jest najsmaczniejsza.

Przyrządzane potrawy

To najważniejszy punkt, który należy brać pod uwagę przy wyborze modelu patelni ceramicznej.

Jeśli chcesz się cieszyć potrawami z grilla przez cały rok, wybierz patelnię wyposażoną w rowki. Grillowa patelnia z powłoką ceramiczną to nie tylko możliwość smażenia z dodatkiem znikomej ilości tłuszczu, ale również możliwość oddzielanie wytopionego tłuszczu od mięsa i pozbycie się go przed podaniem posiłku. Zyskujemy danie smaczne o obniżonej kaloryczności.

Do smażenia naleśników idealna będzie specjalnie do tego celu stworzona ceramiczna patelnia z niskimi brzegami. Pozwala na łatwe przewracanie placka z jednej strony na drugą. Jest lekka i można nią łatwo manewrować.

Do ryb świetnym rozwiązaniem jest patelnia owalna lub prostokątna. Jej jeden dłuższy bok pozwala na usmażenie nawet większej ryby w całości. Zyskujemy zdrowy posiłek, który pięknie wygląda podczas podawania.

Dołkownica z powłoką ceramiczną to placki lub jajka sadzone w idealnych kształtach. Mogą być okrągłe, mieć kształt serduszek, gwiazdek lub nawet buziek. Dobry pomysł na śniadanie dla dorosłych, doskonały dla dzieci. Nawet niejadek da się skusić na taką potrawę.

Do przygotowania jednogarnkowych posiłków dla całej rodziny lub do dań azjatyckich świetnie nada się wok lub głęboka patelnia ceramiczna. Jeśli dodatkowo posiada pokrywę, można na niej spokojnie smażyć i dusić.

Patelnie uniwersalne z powłoką ceramiczną mogą nadawać się do wielu różnych potraw i posiadają tę zaletę, że można smażyć prawie bez dodatku tłuszczu. Można też bez problemów przechowywać na tej patelni jedzenie w lodówce. Jest to model higieniczny, przyjazny dla zdrowia i środowiska. Uniwersalne, ceramiczne patelnie mogą być wyposażone w dno gładkie lub o strukturze plastra miodu. Obie są przeznaczone do smażenia mięsa, warzyw czy ryb.

Patelnie ceramiczne nie powinny być myte w zmywarce do naczyń

Jeśli koniecznie chcesz myć swoją patelnię w zmywarce, to model z powłoką ceramiczną nie jest dla Ciebie. Jest to patelnia, która wymaga delikatności w obchodzeniu się z nią. Nie wolno na niej mieszać metalowymi łyżkami. Wymaga silikonowych lub drewnianych akcesoriów. To samo dotyczy jej czyszczenia. Jest ono proste, ale musi się odbywać ręcznie. Więcej o sposobach czyszczenia patelni znajdziesz tutaj.

Używanie patelni ceramicznej na różnych rodzajach kuchenek

Pod tym względem ten model patelni nie ma większych wymagań. Większość patelni z ceramiczną powłoką nadaje się do każdej kuchenki. Najważniejsze jest sprawdzenie, co na ten temat ma do powiedzenia producent. Dotyczy to szczególnie przystosowania patelni do indukcji. Jeśli w zaleceniach jest odpowiedni znaczek lub patelnia ma oznaczone dno, to będzie spełniała wymagania stawiane przez kuchnie indukcyjne. Więcej na ten temat znajdziesz tutaj.

Wybór patelni z ceramiczną powłoką nie jest taki trudny, jeśli sprecyzujesz swoje potrzeby i będziesz się ich trzymać w czasie zakupów. Takie naczynie posłuży długo i dobrze będzie się sprawować, jeśli o nie odpowiednio zadbać. W kuchni, w której przygotowuje się różne potrawy i smaży dla całej rodziny, warto posiadać więcej niż jedną patelnię. Zawsze przyda się uniwersalna (klasyczna) oraz jakaś dodatkowa do bardziej wyszukanych potraw. Ceramiczna patelnia nie jest droga, z całą pewnością można sobie pozwolić na posiadanie dwóch modeli.

Zobacz także