Idealne narzędzie dla miłośników grilla. Dzięki tej patelni można grillować przez cały rok, nie zwracając uwagi na pogodę.
Patelnia grillowa najczęściej jest kwadratowa lub prostokątna, rzadziej okrągła, a na dnie ma karby. Dzięki nim tłuszcz, wyciekający z mięsa, jest od niego oddzielany, co pozwala na uzyskanie zdrowszej i smacznej potrawy. Świetnie nadaje się do smażenia każdego rodzaju mięsa, ryb i warzyw.
Patelnia grillowa posiada zwykle nieprzywierającą powłokę. Można na niej smażyć, używając znikomej ilości tłuszczu, dzięki temu potrawy będą zdrowsze i mniej kaloryczne. Wiele modeli patelni grillowych posiada na bokach dziobki. Pozwalają one na wygodne pozbywanie się nadmiaru tłuszczu wytopionego z mięsa, w trakcie smażenia.
Aluminiowa patelnia grillowa
Patelnie grillowe mogą być zrobione z aluminium. Będą lekkie i poręczne oraz tańsze, ale mniej trwałe.
Patelnie aluminiowe są najczęściej spotykane i dotyczy to też grillowych modeli. Ich cena zachęca do zakupu, dlatego można sobie na nią pozwolić nawet początkowo, nie odczuwając konieczności jej posiadania. Aluminiowe patelnie grillowe są zwykle pokryte nieprzywierającą powłoką. Może to być teflon, granit, marmur lub tytan czy ceramika. Dzięki takiemu zabiegowi patelnia zyskuje dodatkowe właściwości i nie tylko odprowadza nadmiar tłuszczu z potrawy, ale można też na niej smażyć, dodając tylko odrobinę oleju (wystarczy patelnię nim posmarować). Dlaczego należy to zrobić? Chociaż smażenie na patelni zupełnie pozbawionej tłuszczu jest możliwe, to potrawa w ten sposób przygotowana, nie będzie smaczna. Więcej o smażeniu beztłuszczowym znajdziesz: Najlepsza patelnia do smażenia bez tłuszczu.
W zależności od powłoki grillowa patelnia aluminiowa będzie różniła się ceną i ciężarem. Będzie też bardziej lub mniej trwała oraz wymagająca w zakresie mycia i stosowania sztućców do operowania po jej powierzchni.
Najtańsza, najlżejsza oraz najmniej solidna będzie patelnia z powłoką teflonową. Nie można jej też myć w zmywarce. Cięższa i solidniejsza, ale droższa będzie kamienna (marmurowa i granitowa), najdroższa i bardzo wytrzymała (a do tego nadająca się do maszynowego czyszczenia) będzie patelnia grillowa z powłoką tytanową. Ceramiczna będzie się mieściła gdzieś pomiędzy teflonową i kamienną.
Stalowa patelnia grillowa
Zdecydowanie trwalsza niż aluminiowa, ale też droższa. Każda patelnia stalowa to inwestycja na wiele lat. O ile tylko się o nią odpowiednio zadba, będzie nie tylko długo, ale również dobrze służyła.
Patelnia stalowa na początku wymaga pewnych zabiegów: hartowania i wygrzewania, o którym przeczytasz tutaj. Dzięki nim przestaje być kapryśna i zyskuje dodatkową użyteczność.
Pozbawiona nieprzywierającej powłoki, stalowa patelnia grillowa, wymaga używania większej ilości tłuszczu do smażenia, ale dzięki rowkom, nie cała potrawa musi być w nim zanurzona, a dziobki umieszczone na brzegach ułatwią pozbycie się jego nadmiaru w trakcie użytkowania.
Stalowa patelnia grillowa może być wyposażona w powłokę nieprzywierającą, ale nie musi. Dzięki powłoce jedzenie nie będzie się przypalać i przywierać, a czyszczeni patelni będzie o wiele łatwiejsze, ale każda powłoka ma też swoje wady i będą one udziałem patelni stalowej pokrytej daną powłoką.
Żeliwna patelnia grillowa
Jest najzdrowszą ze wszystkich znanych nam patelni. Przygotowując na niej jedzenie, zyskuje się dodatkowe walory smakowe (dzięki właściwościom naturalnego materiału, którym jest żeliwo) i dodatkowo nie musi być kaloryczne, o co zadbają rowki umieszczone na patelni grillowej. Zobacz: Jaka patelnia jest najzdrowsza.
Na żeliwnej patelni grillowej można przygotować mięso, warzywa, ryby i każda z tych potraw będzie nie tylko zdrowa i smaczna, ale również lekkostrawna i niskokaloryczna.
Ten model patelni ma wiele zalet. Do wymienionych wyżej należy dodać solidność i wytrzymałość. Jest odporna na zarysowania i uszkodzenia, ale nie wolno jej upuścić, ponieważ jest krucha. Natomiast jej wadą jest cena. Patelnie żeliwne są jednymi z najdroższych i najcięższych. Choć ciężar można również traktować jako zaletę, ponieważ sprawia, że naczynie jest stabilne.
Grillowa patelnia żeliwna nadaje się do stosowania na wszystkich rodzajach kuchenek, również indukcyjnych. Zawsze jednak warto, przed dokonaniem zakupu, sprawdzić zalecenia producenta.
Żeliwne patelnie grillowe można wykorzystać do zapiekania jedzenia w piekarniku. Jeśli wybrać model, który posiada odpowiednią rączkę, lub dwa uchwyty po dwóch stronach patelni, będzie idealnym naczyniem do piekarnika. Tu również należy zwrócić szczególną uwagę na zalecenia producenta, ponieważ nie każdy uchwyt będzie odpowiedni.