Patelnia emaliowana

Patelnia emaliowana

Mówiąc o tym typie patelni należy przede wszystkim zaznaczyć, że chodzi o emaliowaną powłokę wewnątrz patelni.

Jest to bezpieczna dla zdrowia i od dawna wykorzystywana technika, która pozwala na smażenie potraw dla alergików i dzieci.

Patelnia z emaliowaną powłoką może być wykonana z aluminium, stali lub żeliwa. Będzie wtedy ciężka (żeliwna) lub lekka (stal, aluminium). Utraci swoje walory zdrowotne po zarysowaniu (aluminiowa) lub nie (żeliwna).

Emalia nie zapewnia nieprzywierania potraw, zatem należy używać większej ilości tłuszczu. Nie jest też odporna na zarysowania, podczas smażenia trzeba używać narzędzi silikonowych lub drewnianych.

Traktowana odrobinę po macoszemu odkąd pojawiły się patelnie z innych materiałów. Wciąż jednak cieszy się dość dużym powodzeniem wśród osób zwracających uwagę na higienę i ochronę środowiska. Można w niej przechowywać jedzenie w lodówce i w czasie używania nie uwalnia żadnych szkodliwych substancji.

Zalety i wady patelni emaliowanej

Zalety

  • bezpieczna dla zdrowia i środowiska,
  • jest wiele rodzajów, co stwarza możliwość wyboru najlepszego dla własnych potrzeb,
  • higieniczna, można w niej przechowywać jedzenie w lodówce.

Wady

  • nieodporna na zarysowania wymaga narzędzi silikonowych lub drewnianych,
  • nie ma właściwości nieprzywierających i trzeba używać większej ilości tłuszczu.

Zobacz także