Zbierając się do smażenia steków, należy pamiętać, że patelnia to tylko jeden z elementów ich odpowiedniego przygotowania. Kluczowe znaczenie ma wybór mięsa, które nie może być twarde i musi być odpowiednio przyprawione. Dopiero potem należy się uzbroić w dobrą patelnię. Tylko co oznacza dobra patelnia do steków?
Przede wszystkim musi być solidna i posiadać grube dno. Dzięki temu nagrzeje się do wysokiej temperatury i nie utraci szybko ciepła. W ten sposób, już na początku, ze smażenia steków wyeliminowaliśmy wszystkie aluminiowe patelnie, które tak chętnie są oferowane w wielu sklepach.
Patelnia do steków, która ma spełniać swoje zadanie, musi być dobrej jakości i z dobrych materiałów. W domowych warunkach nie da się przygotować tej potrawy, jeśli nie będziemy posiadać solidnych narzędzi. Dlatego do steków są polecane przede wszystkim patelnie stalowe, żeliwne, tytanowe, kamienne i oczywiście grillowe.
Stalowa patelnia do steków
To bardzo porządne i cenione narzędzie, które zawsze warto posiadać w swojej kuchni, jeśli tylko jest się miłośnikiem dobrego jedzenia i gotowania. Dla osób nieposiadających zamiłowania do prac kuchennych i tych, które dopiero nabierają wprawy, patelnia stalowa może stanowić wyzwanie.
Z jednej strony jest bowiem zdrowa i bardzo dobrze się nagrzewa oraz długo utrzymuje ciepło, co idealnie działa przy smażeniu steków, z drugiej zaś łatwo przypala potrawy. Mówimy tu oczywiści o patelni stalowej niepokrytej nieprzywierającą powłoką. Więcej na temat tych modeli patelni możesz przeczytać tutaj.
Stalowa patelnia jest bardzo wytrzymała i poręczna. Często posiada dno składające się z trzech warstw, dzięki czemu steki smażą się idealnie. Niestety wymaga użycia większej ilości tłuszczu, żeby ograniczyć przywieranie mięsa do dna. Przed rozpoczęciem smażenia patelnię stalową należy dobrze rozgrzać, co oczywiście może spowodować pryskanie tłuszczu. Dlatego niewprawieni mogą mieć niewielkie problemy.
Pomimo tego steki z patelni stalowej są chyba najlepsze. Wielu profesjonalistów właśnie na nich przygotowuje tę potrawę i poleca właśnie te modele, które nie posiadają żadnej powłoki.
Patelnia żeliwna do steków
Również model, który idealnie będzie się nadawał do smażenia steków. Jest też solidna i posiada grube dno. Długo się nagrzewa, ale też długo utrzymuje ciepło. Największą zaletą patelni żeliwnej jest to, że smak potraw na niej przyrządzanych nie ma sobie równych. Patelnia żeliwna nie tylko jest zdrowa, ale również podkreśla smak tego, co na niej zostanie usmażone, w tym również steków.
Podobnie jak patelnia stalowa, żeliwna zazwyczaj też nie posiada powłoki nieprzywierającej. Dzięki temu jedzenie ma niepowtarzalny smak, ale też trzeba użyć do smażenie sporej ilości tłuszczu. Dlatego dla osób dbających o niską kaloryczność potraw, smażenie na tym modelu nie jest najlepszym wyborem. Drugą wadą patelni żeliwnej jest jej ciężar. Żeliwo to bardzo wytrzymały materiał, ale dla delikatnej ręki nie specjalnie przyjazny. Więcej o patelniach żeliwnych znajdziesz tutaj.
Tytanowa patelnia do steków.
To wybór dla osób, które chcą ograniczyć ilość kalorii w tej, już kalorycznej, potrawie. Patelnia tytanowa pozwala na smażenie prawie bez użycia tłuszczu. Choć producenci często w swoich wskazówkach dotyczących używania patelni piszą, że można jej używać całkowicie bez tłuszczu, to jego dodanie w bardzo niewielkiej ilości zdecydowania poprawia smak potrawy.
Dlatego najlepiej jest, przed rozpoczęciem smażenia steków na patelni tytanowej, posmarować ją cieniutką warstwą tłuszczu. Więcej o tym modelu patelni znajdziesz tutaj.
Przed podjęciem decyzji o zakupie patelni tytanowej warto zapamiętać, że w sklepach są dostępne aluminiowe patelnie z powłoką tytanową i patelnie stalowe z powłoką tytanową. Patelnia stalowa z powłoką tytanową to odrobinę droższy produkt, który doskonale nada się do przyrządzania steków, natomiast aluminiowa patelnia nie będzie tak dobra.
Kamienna (marmurowa, granitowa)
Podobnie jak tytanowa, jest to model posiadający nieprzywierającą powłokę. Dzięki temu smażymy steki zdrowiej, bo z użyciem znikomej ilości tłuszczu.
Kamienna patelnia to również solidne i trwałe narzędzie, o którym więcej dowiesz się tutaj. Ma tę zaletę, że pięknie się prezentuje w kuchni i jest odporna na uszkodzenia. Steki z takiej patelni wychodzą smaczne, ponieważ posiada ona grube dno i potrafi się rozgrzać do wysokiej temperatury.
Jest to zdrowy model patelni, na którym potrawy wychodzą smaczne, ale brakuje jej tego, co w żeliwnej jest takie ważne, czyli podkreślania smaku potrawy. Jeśli chcesz się więcej dowiedzieć o patelni kamiennej, zobacz tutaj.
Patelnia grillowa
Jest świetnym naczyniem do przypomnienia sobie smaku potraw z grilla w miesiącach, gdy gotowanie w plenerze jest niemożliwe.
Grillowe patelnie posiadają cechy zdrowych i trwałych patelni stalowych lub żeliwnych oraz pozwalają na przyrządzanie mniej kalorycznych posiłków jak patelnie wyposażone w nieprzywierającą powłokę.
Patelnia grillowa posiada rowki, dzięki którym steki nie będą w całości i bezpośrednio narażone na kontakt z tłuszczem. Rowki te również odprowadzą jego nadmiar, który wytopi się z mięsa. Dzięki temu potrawa będzie zdrowsza. Więcej na temat patelni grillowych znajdziesz tutaj.
Patelnia grillowa do steków może być ze stali lub z żeliwa. Może posiadać nieprzywierającą powłokę lub być jej pozbawiona. Istnieje wiele różnych modeli i wiele kombinacji. Dlatego każdy będzie miał możliwość dobrania odpowiedniego narzędzia do swoich potrzeb.
Mniej wprawni kucharze powinni raczej sięgnąć po patelnię grillową żeliwną lub stalową wyposażoną w jakąś powłokę nieprzywierającą. Starzy wyjadacze i doświadczeni kucharze mogą sobie pozwolić na pracę z patelnią pozbawioną tych dodatków.
Powyższe modele patelni to najbardziej polecane narzędzia do przyrządzania steków. Nie jest jednak powiedziane, że jedyne. Całkiem niezłe steki mogą wyjść również z patelni ceramicznej lub emaliowanej. Nie będą może tak dobre, ale z pewnością niezłe. Przy wyborze patelni do steków należy przede wszystkim pamiętać o solidnej, długo utrzymującej ciepło i pozwalającej na mocne rozgrzewanie się konstrukcji. Taki warunek eliminuje najtańsze i nietrwałe patelnie. Zdecydowanie lepszą opcją jest nieco droższa, ale solidna i odporna, która posłuży przez lata każdemu miłośnikowi steków.