Najważniejszą cechą patelni stalowej jest jej odporność i wytrzymałość. Jest droższa od aluminiowej, ale też zdecydowanie solidniejsza. Patelnia stalowa to inwestycja na lata, ponieważ z biegiem czasu nie traci na użyteczności, lecz wręcz przeciwnie – zyskuje! Dzieje się tak, ponieważ z upływem użytkowania stalowa patelnia potrzebuje mniej tłuszczu do smażenia i staje się bardziej przyjazna.
Stalowa patelnia jest trochę cięższa niż aluminiowa i zdecydowanie lżejsza niż żeliwna. Dobrze utrzymuje ciepło, wolno się nagrzewa, ale też wolno stygnie. Można na niej smażyć, dusić, a nawet zapiekać w piekarniku (jeśli producent dopuszcza taką opcję).
Jest bardzo wytrzymała i nie wymaga przy czyszczeniu dużej uwagi. Jest także bardzo odporna na zarysowania.
Używając patelni stalowej (czasem nazywanej cygańską lub nierdzewną) można stosować każde kuchenne akcesorium do mieszania lub mycia.
Można o niej „jeździć” widelcem, czyścić druciakiem, a patelnia będzie wciąż spełniała swoje funkcje. To oczywiście dotyczy patelni stalowej niepokrytej żadną powłoką.
Inaczej będzie z modelem, który jest dodatkowo uzupełniony o powłoką non-stick. W tym przypadku należy postępować z patelnią tak, jak wymaga tego jej powłoka.
Patelnia stalowa bez powłoki (całostalowa) może się wydawać niemal niezniszczalna, choć po dłuższym okresie użytkowania staje się nieestetyczna i to jest głównym powodem jej zastąpienia.
Jest dość wymagająca na początku użytkowania, ponieważ musi przejść okres wygrzewania. Jest to proces wymagający czasu i przede wszystkim cierpliwości właściciela.
Z początku patelnia stalowa będzie przypalać, a co za tym idzie wymagać stosowania większej ilości tłuszczu. Jeśli jednak uda się ją zahartować, przestanie kaprysić i stanie się prawdziwym kuchennym pomocnikiem.
O tym, jak wygrzać patelnie i nie stracić przy tym cierpliwości przeczytasz tutaj.
Patelnia całostalowa zawsze, nawet po zahartowaniu, będzie wymagała używania większej ilości tłuszczu niż patelnie z powłokami non-stick. Wymaga również jego nagrzania przed rozpoczęciem smażenia.
Zalety i wady patelni stalowej
Zalety
- stosunkowo lekka,
- bardzo wytrzymała,
- odporna z zarysowania, można stosować wszystkie kuchenne akcesoria,
- wolno stygnie,
- po zahartowaniu i z biegiem używania staje się coraz bardziej nieprzywierająca,
- może być pokryta powłoką non-stick,
- całostalowa jest bezpieczna dla zdrowia,
- można ją myć w zmywarce (chyba, że dodatkowa powłoka na to nie pozwala),
- można używać we wszystkich kuchenkach.
Wady
- wolno się nagrzewa,
- wymaga zahartowania (wygrzewania) i z początku jest kapryśna,
- nie można smażyć w małej ilości tłuszczu.