Patelnia do serwowania to użyteczne i uniwersalne naczynie, które jest bardzo przydatne w kuchni. Doskonale się sprawdzi w przypadku potraw jednogarnkowych, ale może być również wykorzystane do jednego elementu dania, na przykład ryby.
Patelnie do serwowania mają wiele, różnych odsłon. Są wyposażone w pokrywy lub nie, są też różnej wielkości. Można na nich serwować danie jak na półmisku na środku stołu dla wszystkich gości, ale można też każdemu zaserwować na małej patelence porcję specjalnie przygotowaną dla niego.
Wybór odpowiedniej patelni do serwowania zależy od tego, jak chcemy podawać jedzenie i jaka potrawa będzie się na niej znajdowała.
Jak wygląda patelnia do serwowania?
Patelnie do serwowania mogą się między sobą różnić, ale wszystkie mają jedną charakterystyczną cechę: posiadają dwa uchwyty naprzeciw siebie. Jest to podyktowane czysto praktycznymi przesłankami. Z jednej strony ułatwiają podnoszenie patelni, z drugiej ograniczają przestrzeń, którą patelnia zajmie, pojawiając się na stole. Wyjątkiem od tej reguły są bardzo małe patelenki, na których podaje się zwykle jedzenie dla każdego gościa osobno.
Jak już wcześniej było wspomniane, ich wielkość jest bardzo zróżnicowana, podobnie jak kształt. Patelnie do serowania mogą być bardzo duże i wtedy można na nich podać jak na półmisku dużą porcję jedzenia. Mogą być również maleńkie, przeznaczone dla konkretnego gościa.
Patelnie do serwowania są zwykle okrągłe, ale nie zawsze. Do serwowania ryb lepiej zaopatrzyć się w patelnię owalną. Dzięki temu podana w całości ryba będzie się niezwykle pięknie prezentowała na stole.
Wyposażenie patelni do serwowania w pokrywę nie jest koniecznością, ale jest przydatne. Nawet jeśli przygotowywanie dania jej nie wymaga, to może się przydać do lepszego utrzymania ciepła na stole, gdy danie musi dłużej na nim postać.
Patelnie do serwowania można podzielić:
Ze względu na materiał, z którego są wykonane | Ze względu na ich funkcje i wygląd |
1. Patelnie żeliwne 2. Patelnie stalowe 3. Patelnie tytanowe | 1. Patelnie okrągłe i owalne 2. Patelnie małe i duże 3. Patelnie z pokrywami i bez pokryw 4. Patelnie w komplecie z deską |
Żeliwne patelnie do serwowania
Są najbardziej popularne, ponieważ żeliwo bardzo dobrze utrzymuje ciepło, a o to przede wszystkim chodzi w patelniach do serwowania. Po przyrządzeniu i znalezieniu się na stole potrawa powinna być jak najdłużej ciepła i to żeliwna patelnia najlepiej zapewnia.
Są dość drogie, ale to wydatek na lata, ponieważ żeliwo jest bardzo wytrzymałym materiałem.
Żeliwna patelnia (każda, nie tylko przeznaczona do serwowania) posiada jedną, niezwykłą cechę, która ją wyróżnia. Nie tylko pozwala na przyrządzanie zdrowych potraw, ale jeszcze poprawia i wzbogaca smak dania. Na temat żeliwnych patelni możesz więcej przeczytać tutaj
Dodatkową cechą, na którą warto zwrócić uwagę jest to, że żeliwna patelnia świetnie się nadaje do piekarnika. Oczywiście trzeba zwrócić uwagę na jej rączkę lub uchwyty, które mogą to utrudnić, ale w większości patelnie żeliwne świetnie nadają się do zapiekania. Dlatego są polecane jako spełniające wszystkie oczekiwania stawiane naczyniom do gotowania i serwowania.
Patelnie żeliwne można znaleźć we wszystkich kształtach i rozmiarach. Można na nich podawać zapiekanki i usmażyć rybę, Można podać danie grillowane i uduszone. Są dostępne modele z pokrywkami, modele z wysokim i niskim brzegiem.
Jedyną wadą, jaką należy rozważyć przy zakupie patelni żeliwnej jest jej utrudnione czyszczenie. Pozbawiona nieprzywierającej powłoki jest dość trudna w myciu i w dodatku nie należy jej umieszczać w zmywarce. Tę wadę jednak rekompensuje uniwersalnością i niezwykłym smakiem przyrządzanych potraw.
Stalowa patelnia do serwowania
Jest również zdrowa i również bardzo dobrze sprawdzi się w piekarniku (tu też należy zwracać uwagą na uchwyty, które mogą to uniemożliwić). O stalowej patelni możesz przeczytać więcej tutaj.
Stalowe patelnie do serwowania są eleganckie i bardzo pięknie prezentują się na stole. Modele, które posiadają nieprzywierającą powłokę są dodatkowo łatwe w czyszczeniu, a patelnia jest zdrowa i jedzenie na niej przyrządzane smaczne. Jednak nie poprawią smaku dania tak, jak zrobi to patelnia żeliwna.
Stal dobrze się nagrzewa, świetnia znosi wysokie temperatury i długo utrzymuje ciepło. Dlatego jedzenie podane na stół na takiej patelni, przez dłuższy czas będzie ciepłe.
Stalowe patelnie do serwowania również mogą mieć wiele rozmiarów i kształtów. Mogą posiadać pokrywę lub być jej pozbawione. Są bardzo uniwersalnym naczyniem, ponieważ można na nich smażyć, dusić oraz zapiekać i można nimi zastąpić półmisek.
Tytanowa patelnia do serwowania
Wybierając ten rodzaj patelni należy pamiętać, że tytanowa na patelni jest powłoka. Jest ona bardzo trwała i nieprzywierająca, ale w patelni do serwowania zależy nam przede wszystkim na tym, żeby naczynie długo utrzymywało ciepło po postawieniu go na stół. Dlatego wybierając patelnię tytanową trzeba też sprawdzić, z jakiego materiału jest korpus. Dobrym wyborem będzie stal, natomiast aluminium już nie. Jest ono dobre wyłącznie do smażenie, ale szybka utrata ciepła na takich patelniach eliminuje je spośród modeli nadających się do serwowania potrawy na stół.
Tytan to powłoka, która pozwala na mycie patelni w zmywarce, ponieważ jest najbardziej wytrzymałym materiałem nieprzywierającym. Dlatego też patelnia tytanowa bardzo długo będzie służyć i wciąż spełniać swoje funkcje. O tytanowej patelni możesz przeczytać tutaj.
Tytanowa patelnia do serwowania może być używana w piekarniku, można na niej smażyć i grillować, można też przyrządzać i podawać ryby w całości. Podobnie jak stalowa jest produkowana w wielu różnych kształtach i wielkościach.
Pokrywa w patelni do serwowania
Jest częstym elementem tego modelu i raczej warto się nad nią zastanowić. Z pewnością patelnia wyposażona w pokrywkę będzie nieco droższa, ale też staje się bardziej uniwersalnym naczyniem. Można na niej dusić, można pod przykryciem zapiekać w piekarniku. Podana na stół potrawa, przykryta pokrywą będzie wolniej stygła. Poza tym pokrywy potrafią być tak ładne i eleganckie, że nadadzą całości wiele uroku. Dzięki pokrywie można też celebrować wielkie odkrycie dania na stole wśród gości.
Deska w zestawie z patelnią do serwowania
Podobnie jak pokrywa, może być, ale nie musi. Jest to element, który pozwoli na bezpieczne postawienie gorącego naczynia na stole i dobrany kształtem oraz wielkością do patelni będzie bardzo ładnie wyglądać. O ile jednak pokrywa pozwala na dodatkową użyteczność patelni, o tyle deska ma jedynie cechy estetyczne i może być zastąpiona przez inną deseczkę, którą posiadamy w swojej kuchni lub podkładkę, która oddzieli gorące naczynie od stołu.