Patelnia miedziana

Patelnia miedziana

Niezwykle elegancka i piękna. Jest ozdobą kuchni i idealnie nadaje się potraw wymagających precyzji, dlatego chętnie sięgają po nią profesjonaliści.

Jest odporna na uszkodzenia i bardzo szybko się nagrzewa oraz równomiernie rozprowadza ciepło.

Niestety, patelnia miedziana jest droga i najrzadziej spotykana w sklepach.

Miedziane patelnie są wewnątrz pokrywane powłoką stalową. Chodzi o to, żeby miedź nie stykała się z żywnością, ponieważ takie połączenie pozostawiłoby na potrawach niepożądany posmak.

Połączenie tych materiałów daje świetne rezultaty. Patelnia ekspresowo się nagrzewa, utrzymuje temperaturę, jest wytrzymała i smażąc, można używać każdego kuchennego akcesorium.

Wymaga użycia większej ilości tłuszczu do obróbki, ale nie wydziela szkodliwych substancji podczas smażenia.

Korzystanie z tego modelu wymaga pewnego doświadczenia i umiejętności. Nie każdy i nie od razu będzie się taką patelnią posługiwał dobrze i uzyska oczekiwane rezultaty.

Patelnia miedziana

Zalety i wady patelni miedzianej

Zalety

  • elegancka, kuchenna ozdoba,
  • szybko się nagrzewa i utrzymuje ciepło,
  • świetna do precyzyjnego smażenia,
  • odporna na zarysowania i uszkodzenia,
  • można stosować na kuchence indukcyjnej,
  • nie wpływa negatywnie na zdrowie.

Wady

  • wymaga nauki używania,
  • droga,
  • nie nadaje się do zmywarki,
  • trzeba smażyć na większej ilości tłuszczu.

Zobacz także