Niezwykle elegancka i piękna. Jest ozdobą kuchni i idealnie nadaje się potraw wymagających precyzji, dlatego chętnie sięgają po nią profesjonaliści.
Jest odporna na uszkodzenia i bardzo szybko się nagrzewa oraz równomiernie rozprowadza ciepło.
Niestety, patelnia miedziana jest droga i najrzadziej spotykana w sklepach.
Miedziane patelnie są wewnątrz pokrywane powłoką stalową. Chodzi o to, żeby miedź nie stykała się z żywnością, ponieważ takie połączenie pozostawiłoby na potrawach niepożądany posmak.
Połączenie tych materiałów daje świetne rezultaty. Patelnia ekspresowo się nagrzewa, utrzymuje temperaturę, jest wytrzymała i smażąc, można używać każdego kuchennego akcesorium.
Wymaga użycia większej ilości tłuszczu do obróbki, ale nie wydziela szkodliwych substancji podczas smażenia.
Korzystanie z tego modelu wymaga pewnego doświadczenia i umiejętności. Nie każdy i nie od razu będzie się taką patelnią posługiwał dobrze i uzyska oczekiwane rezultaty.
Zalety i wady patelni miedzianej
Zalety
- elegancka, kuchenna ozdoba,
- szybko się nagrzewa i utrzymuje ciepło,
- świetna do precyzyjnego smażenia,
- odporna na zarysowania i uszkodzenia,
- można stosować na kuchence indukcyjnej,
- nie wpływa negatywnie na zdrowie.
Wady
- wymaga nauki używania,
- droga,
- nie nadaje się do zmywarki,
- trzeba smażyć na większej ilości tłuszczu.