Patelnia elektryczna

Patelnia elektryczna

Jest bardzo uniwersalnym narzędziem do smażenia, duszenia, pieczenia i podgrzewania. Doskonale nadaje się do zabrania na wakacje. Wystarczy dostęp do źródła prądu i mamy sposób na przygotowanie ciepłego i smacznego posiłku dla całej rodziny. Niektóre modele pozwalają również na grillowanie!

Patelnia elektryczna potrafi być naprawdę duża co pozwala na jednoczesne przyrządzenie jedzenia nawet dla kilku osób. Bywa też dość głęboka i zwykle posiada pokrywkę.

Tak samo jak zwykłe patelnie, elektryczne również różnią się między sobą wyglądem, zastosowaniem, wielkością oraz materiałem i powłoką. Wybór patelni elektrycznej zależy od tego, czego będziemy od niej wymagać, jak duża jest rodzina i co chcemy przyrządzać. Można znaleźć patelnię przeznaczoną do smażenie naleśników i taką, która jest bardzo uniwersalnym sprzętem.

Patelnie elektryczne pozwalają na smażenie w głębokim tłuszczu, ponieważ bywają głębokie lub na smażenie z użyciem znikomej ilości tłuszczu, ponieważ posiadają powłokę nieprzywierającą. Można w nich dusić, ponieważ często mają termostat i możliwość nastawienia dokładnej temperatury.

Są doskonałym narzędziem, w którym mamy pełną kontrolę nad przygotowywanym posiłkiem. Poczynając od temperatury, na podglądzie przez szklaną pokrywkę kończąc. W niewielkiej kuchni stają się dodatkowym, nie zajmującym miejsca na kuchence garnkiem (rondlem), w którym można sprawnie przygotować całe danie.

Czyszczenie patelni elektrycznej nie sprawia problemów. W modelach z termostatem jest możliwość jego oddzielenia i umycia patelni pod kranem lub w zmywarce. Przy zakupie patelni elektrycznej warto zwrócić uwagę na moc i zakres temperatur. Jest to ważne, jeśli nie chcemy spędzać przy gotowaniu zbyt dużo czasu. Większa moc zapewni szybsze uporanie się z obowiązkiem. Większy zakres temperatur spowoduje, że patelnia będzie bardziej uniwersalna.

Zobacz także